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CODE CORNER: Required Clearances—Not So Clear 
 
By Lorin Neyer, Fire Marshal, Office of Statewide Health, Planning and Development, State of California 
 
 
Q: Can astragals and threshold sills be used to fill excessive gaps at meeting edges 
and undercuts? 
 
A: Exceeding clearances required by the National Fire Protection Association’s NFPA 80 
Standard for Fire Doors and Fire Windows is probably the most common deficiency 
noted in the field for door installations. Unfortunately, this can be a difficult problem to 
overcome after floor finishes are installed. I’ll address undercuts and Threshold plates or 
sills are considered in NFPA 80, Table 1-11.4, where the requirements for “Clearances 
Under the Bottom of Doors” can be found. Sills are not required where there are 
noncombustible floors (1-11.2); the maximum clearance under a swinging door with no 
sill is 3/4", as measured to the noncombustible floor. When a condition is found in the 
field where that maximum is exceeded, often the proposed “fix” is to add a sill. But the 
same door with a sill is required to have no more than 3/8" from the bottom of the door to 
the raised sill. 
 
With those clearance requirements in mind, let’s take, for example, a door with an 
undercut of 1" over a concrete floor. The contractor will inevitably ask, “Can I put in a 
sill to fill the gap?” Since the sills are limited to 1/2" in height to comply with the 
building codes and the Americans with Disabilities Act (ADA), adding a 1/2" sill will 
still leave a 1/2" gap at the bottom, which exceeds the 3/8" permitted by Table 1-11.4. 
Obviously, this is not the answer for this condition.  
 
Will I really write up a door for being only 1/8" over what is allowed? Yes. Minimums 
are minimums for a reason. Someone smarter than me figured out what the minimum is; 
my job is only to verify that the installation complies with the code.  
 
There is a product available that may help in this condition, commonly called a door 
shoe. The door shoe also has its limitations. Routinely accepted by the authority having 
jurisdiction (AHJ) where the undercut is between 1/4" and 1/2", the door shoe will still 
need to have the air space in the gap filled with the door material. The door manufacturer 
should be consulted on the limitations of door shoes on any given door, and you’ll need 
to check with the AHJ as to acceptance of this product in lieu of meeting the code. 
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Have you ever seen a building inspector or fire inspector looking at a closed door and 
trying to stick two quarters around its edges? How about standing inside a room with the 
lights off looking for light around the edges that may be coming from the corridor? If you 
have, that may have been me! Those are the unofficial field tests for ensuring that door 
clearances around the edges are met. Two quarters face to face happens to be 1/8". As for 
the light test, the theory here is that if you can see light around a door, smoke will likely 
find its way around it as well. The next time you stay in a hotel, try this with your room 
door. The results may surprise you. 
 
The other clearance requirement that seems to be a problem for many installations is the 
“meeting edges.” NFPA 80, Section 2-3.1.7 provides that the “…meeting edges of doors 
swinging in pairs on the pull side shall be 1/8-inch ± 1/16-inch for steel doors and shall 
not exceed 1/8-inch for wood doors.” In a nutshell, this means the door needs to squarely 
fit in the frame.  
 
For a myriad reasons, in new construction and in existing buildings, the frames get out of 
square. In new construction, I see the frames take a beating from construction carts, 
wheel barrels, material deliveries, and premature removal of the stabilizer bars. In older 
buildings, settling may have occurred, or there may be a new door going into an existing 
frame that just doesn’t fit right. 
 
Whatever the reason, the clearance requirements are pretty clear. It is the methods of 
repair that get interesting. For a single door, shims can be used to help square up the door. 
(Metal shims only for the fire doors, please! Save the plastic shims and matchbooks for 
the non-rated doors.) When the frame is actually twisted in the opening, the shims will 
sometimes accentuate the problem, preventing the door from closing or latching. The 
most popular request here lately for a fix for single doors with excessive gaps is the 
intumescent seals that are widely used for meeting the positive pressure requirements. 
This is not an approved fix. The door actually has to meet the clearance requirements 
regardless of the seals or gaskets that are added. 
 
On pairs of doors, the 1/8" maximum gap between the doors is often a challenge to 
achieve while maintaining the required edges on the perimeter. This is another case 
where the contractor will inevitably ask, “Can I put an astragal in the center to fill the 
gap?” Again, sorry—no. I’ll repeat here for clarity: the door actually has to meet the 
clearance requirements regardless of the seals or gaskets or astragals that are added. Very 
few doors require an astragal to meet code, but there are a few. When an astragal is 
provided, the meeting edge requirements still apply. 
 
I hope this helps to clear up the clearance issues. Until everyone involved with the 
installation of doors understands these requirements, I’ll be out there with my two 
quarters checking the clearances. And yes, I will write up 1/16" over the maximum! 
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